Velkommen til speiderbloggen vår!

Speider året 2014

Speideråret 2014 er allerede over.
2014 var kanskje det året med flest store speider opplevelser for meg. Det har vært et utrolig lærerikt år, og jeg håper året 2015 vil by på like mange herlige opplevelser som 2014 gjorde.
Det var i Mars i fjor jeg sendte søknad om å bli Ung Talsperson, og etter et vellykket Mediekurs i April ventet det seg nye spennende oppgaver.

NM i speiding, 2014 Det ble arrangert på Midtsandtangen rett utenfor Trondheim i Juni. Der fikk jeg for første gang delta som presse, det var utrolig mange dyktige fotografer der, som jeg lærte masse av. Det var gøy og følge med på alle de flinke speiderne som konkurrerte mot hverandre, og ikke minst heie litt på sin egen gruppe.

Landsleir, Asker Dette tror jeg var høydepunktet for de fleste av oss, uten tvil. Jeg har i vertfall helt siden jeg deltok på den forrige landsleiren som ble holdt på Lista hatt nedtelling til Asker 2014. Dette var en uke som ga oss både minner og vennskap for livet. Denne gangen dro jeg dit som patruljefører sammen med gruppen min fra Gran. Som Ung Talsperson ble jeg blant annet intervjuet av NRK Radio, noe jeg husker som nervepirrende og gøy.

Selv om man til tider kan bli “litt” lei leir livet, hadde vi det utrolig gøy sammen. Vi var også så heldige at vi var vertsspeidere for skottene fra Glasgow, det vil si at det aldri var mangel på sang eller lek. Asker 2014 var en uke med mye morro, noe jeg tror fler vil si seg enig i.

Jeg er utrolig glad jeg har fått muligheten til å være en av de fire Unge Talspersonene så langt, det har gitt meg utrolig mye! Jeg vil anbefale alle dere andre speidere som har interesse for foto og som er glad i å skrive til å melde dere på. Man trenger langt i fra å være verdensmester i noen av delene. Du vil bli kjent med mange andre som har samme interesse som deg, og vil gi deg enda masse lærdom.

skrevet av Anna

Bymanøver i Bergen

For to helger siden gikk den tradisjonsrike bymanøveren i Bergen av stabelen.
Sentrum ble fylt av speidere og småspeidere fra begge forbund, som gikk postløype og løste oppgaver.


Til tross for typisk bergensvær var stemningen og oppmøtet upåklagelig. I løpet av bymanøveren skulle speiderne gjennom mange ulike konkurranser, alt fra pionering av katapult og bygging av spagettihus til kanopadling, båltenning og førstehjelp. Hele arrangementet startet med en gudstjeneste i domkirken, før det bar ut for å finne poster og løse oppgaver.

Årets vinnere var

Småspeiderløype:
1. Gult kull fra Bergen MS
2. Rødt kull fra 1.Fjøsanger(NSF)
3. Blått kull fra Bønes(NSF)
3. Brunt kull fra Sandsli(NSF)

Speiderløype:
1. Oter fra Sandsli (NSF)
2. Bjørn fra 1.Øvsttun(NSF)
3. Ekorn fra Bønes(NSF)

De beste fra KFUK-KFUM i småspeiderløypen var Sandstjerne fra Austerheim på 5. plass, mens i speiderløypen var de beste Fem Fine Frøkner fra Eidsvåg på en delt 8. plass.

Feiande feiring av fenomenale frivillige og ei oppfordring

Fylkesmannen i Rogaland inviterte til feiande feiring av fenomenale frivillige i anledning 200 års jubileet til Noregs grunnlov. Då stilla sjølvsagt speidaren òg opp. NSF-gruppa 1. Sandnes stod ute med lavo og pinnebrød, mens Rogaland KFUK-KFUM hadde stand inne med knutar og speidarhistorie. Mot slutten av dagen varte fleire frivillige intervjua om arbeidet sitt. Speidaren var i godt selskap med blant anna 4H og Natteravnene. På førehand hadde Heidi Bratland frå NSF og eg fått beskjed om nokre emna som skulle bli tatt opp. Då Heidi fekk spørsmålet om kvifor ho var speidar hadde ho eit utruleg godt svar som mange nok er einige i. Noko av det kjekkaste med speidaren er fellesskapet.

Å ha eit fellesskap er utruleg viktig, utan det føler ein seg gjerne utanfor og einsam. Fellesskapet kan vera fotball, ein gjeng med venner eller eit band, uansett er det menneskjer du har noko til felles med. Speidarar er med i eit globalt fellesskap, eit av dei største fellesskapa for barn og unge i heile verda. Sjølv om ein ikkje er engasjert på globalt nivå, nasjonalt nivå eller kretsnivå så er ein framleis ein del av eit fellesskap. Du er saman med dei andre i patruljen, roverlaget eller dei andre leiarane i gruppa, uansett er det veldig vanskeleg å vera speidar aleine.

For å halde på speidarane våre, på leiarar og roverar må ein få dei til å føle seg inkludert i fellesskapet. Viss det ikkje er så mange roverar i gruppa kan ein prøve å delta på arrangement i kretsen. Det same gjeld leiarar og alle speidarar. Viss ikkje kretsen er veldig aktiv kan eit par grupper vera litt saman, dra på turar og ha det kjekt i lag. Vips, så er ein blitt ein gjeng. Når ein først får seg vener vart det mykje kjekkare å bli og mykje vanskelegare å dra. Så oppfordringen er; Skaff deg vener, ta initiativ og bli kjent med folk!

Her er ei lenke til video av intervjuet.

14+kurs

For eit par helger sidan var eg heldig og var med på eit 14+kurs. På vegne av Rogaland krets skulle eg skriva ein liten reportasje frå 14+maritim, eit kurs om båtliv. Eg tenkte at det var kanskje noko interessant å skriva om og på speiderblogg.
Då eg først byrja å gå på 14+kurs falt det meg ikkje inn at det var noko som ikkje alle hadde høyrd om eller fått deltatt på, eg trudde at det var kurs som blei arrangert over heile landet, eg lærte fort at det ikkje var heilt sant.

14+kurs er ein serie kurs som vanlegvis varer ei helg og blir arrangert av Rogaland krins. Desse kursa er for dei som er 14 år og oppover, som generelt tyder 9. klasse til 1. vidaregåande. Det finnes ein god del forskjellige av desse kursa, då det gjerne er opp til arrangøren kva som blir arrangert. Viss ein har lyst til å halde eit kurs om sykkel og fiske så blir det gjerne kurs om sykkel og fiske. Nokre blir arrangert litt sporadisk, eller kanskje berre ein gong, mens andre, som 14+ Lek og nevenyttighet, 14+Førstehjelp og 14+Mat blir arrangert ganske jamleg. Kursa begrenser seg ikkje til berre Rogaland krins, då speidarar frå Haugaland og har dukka opp av og til, sjølv om det er eit stykke å reisa.

Eg vil gjerne påstå at kursa gjer det lettare å halde på ungdomsskulelevane. Dei får eit nettverk blant andre på same alder som dei kanskje ikkje har i gruppa. I mi eiga gruppe var det ikkje så veldig mange på mi eiga alder, så kursa vart noko å sjå fram til. Ei stund der ein kunne snakka med andre og slappa av i staden for å vera PF. For sjølv om desse kursa er kurs, og varierer sterkt i innhald er det sosiale veldig viktig og blir rekna som ein stor del av desse kursa. Dette er ikkje Norsk Roland på ei helg, men inneheld gjerne mykje kos og leik.

14+kurs er mogligheita til å vera sosial og ha det kjekt, men samtidig gjere noko nyttig, og viss ein har muligheita til å dra på noko liknande vil eg anbefale alle å i det minste prøve.

Kysthaik

Denne uken arrangeres det landsleir her på Vettre jordet i Asker, fra 2 til 9.august. Landsleir skjer kun hver fjerde år og dette er stort arrangement for KFUK-KFUM speiderne. Så langt har det vært en uke fylt av glede, opplevelser for livet og de siste dagene blir minst like bra.

Haiken er en tur som alle speiderne drar ut på i løpet av leiren. Kyststien fra leiren og sørover var en haik hvor man fikk oppleve masse flott kystnatur og strender. Gran speiderne var en av flere grupper som var ute på denne haiken fra tirsdag til onsdag. Turen var 13km lang i et lett terreng. Gran speiderne var til sammen 10 stykker og de brukte rundt syv timer frem til målet. Selv om gjengen var ganske så sliten når de kom frem var det fin tur med rop og moro. Gjengen fra Gran konkluderte med at haiken var en slitsom, men en lærerik tur!

Patrulje Monster Pilusaur fra Gran

Patrulje Monster Pilusaur fra Gran

Patrulje Piggsvin fra Stryn

Patrulje Piggsvin fra Stryn

Foto Thomas-Andre Dahl
Tekst Anna Selnes

3 oppgåver...

I sommarferien er det lett å mista oversikta. Derfor presenterer me her ei liste på tre punkt som bør gjennomførast før helga. Enkelt og greitt.

1. Gi ein klem til dei du er glad i!

2. Delta i FN-undersøkjinga My World 2015 og gjer ein forskjell for verdssamfunnet me er ein del av.

3. Reis til Asker!

Me i rovernemnda gler oss til å sjå dykk på leir!

NM - Matlaging

Denne helgen arrangeres NM i speiding for NSF og KM speidere. Det er i år 117 patruljer som deltar så dette vil si at det er en stor deltakelse.

Her konkurreres det i ulike grener, som orientering, pionering, teori og matlaging. I matlagingsoppgaven, skal alle patruljer forberede en hovedrett og dessert. Det var utrolig mange som hadde vært kreative, og prøvd noe uten om det vanlige. Jeg var så heldig at jeg fikk snakket med flere patruljer, her er to intervju.

Intervju med Gran KM-speider, patruljefører: Emil Øhre Skiaker

Hva har dere forberedt dere på å lage?
Vi skal lage pasta carbonara til hovedrett, og fylt vannmelon med forskjellig frukt.
Hvofor valgte dere denne retten?
Vi valgte vel denne retten fordi vi ville prøve noe nytt fra sist gang vi var på NM, også var det et forslag de andre var enig i. Vi valgte det også fordi det er godt og lett å lage, men også er det enkelt å holde det ryddig.
Hvordan har NM vært så langt?
Det har vært gøy, men det var ganske så kaldt i natt.
Er dette førs_skrevet av Anna_te gang på NM?
Nei, dette er ikke første gang på NM.

Intervju med Ris KM-speider, patruljefører: Trym Kavlie
Hva har dere forberedt dere på å lage?
Vi har valgt å lage laks med poteter og grønnsaker til hovedrett, og fruktsalat til dessert.
Hvorfor valgte dere denne retten?
Vi syntes denne retten er enkel og lage, hovedgrunnen er kanskje at det er sunt og næringsrikt. Dette er også en rett vi har lagd en del ganger før.
Hvordan har NM vært så langt?
NM har vært utrolig gøy hittil, høydepunktet må være O-løpet. Vi tror det gikk veldig bra, fordi vi fikk en utrolig bra tid på 17minutter. Gleder oss til resten av helgen!

Bildeserie med 7 bilder — bla ved å trykke på pilene

Foto Thomas-Andre Dahl
skrevet av Anna

 • Bodin KM-speidere
 • Sandnes sjøspeidergruppe
 • Ris KM-speidere
 • Kampen KM-speidere
 • Randaberg I speidergruppe
 • Gran KM-speidere
 • Midtsandtangen
 • 1. Brandbu speidergruppe

Post2015

«Kva er Post2015, og kven i alle dagar er det som plutselig skriv på bloggen?» lurar du kanskje på. Eller kanskje lurte du ikkje på dette i det heile. Likevel, det er eit poeng å svara på dette. For det fyrste er det me i Rovernemnda som har vore så heldige å få låna Speiderblogg.no til å skriva om temaet Post2015. Me håpar de set pris på det me skriv her, og lovar å oppføra oss nokolunde sivilisert.

Samfunnsengasjement er ein viktig del av det og vera speidar. I tillegg er KFUK-KFUM-speidarane ein del av paraplyorganisasjonen LNU, som arbeider på lag med dei fleste barne- og ungdomsorganisasjonar i landet. På Barne- og ungdomstinget til LNU i år vart det blant anna vedteke ein resolusjon omkring Post2015.

Dei siste femten åra har FN arbeida ut i frå utviklingsmål som vart vedteke i år 2000, og som gjeld fram til neste år. Dei er godt i gang med arbeidet med dei nye utviklingsmåla, og det er altså desse nye måla, og arbeidet fram mot dei, som vert kalla Post2015. Ein av dei største forskjellane mellom dei gamle måla og dei nye, er at dei nye måla skal gjelda alle land, ikkje berre utviklingslanda slik dei gamle har gjort. Altså gjeld dei like mykje oss her i Noreg, som nokon langt borte i ein annan verdsdel. FN ynskjer dermed at nettopp DU skal få påverka kva dei skal arbeida mest med i åra som kjem.

Dette kan du gjera veldig enkelt, ved å gå inn på sida My World 2015 og svara på undersøkinga som ligg der. Dette er ein direktekommunikasjon mellom alle unge og FN, der ein på ein enkel måte kan vera med på å avgjera kva som er aller viktigast å arbeida med, enten det er utdanning til alle, nulltoleranse for diskriminering eller reint drikkevatn. Etter å ha svara på undersøkinga sjølv, er det sjølvsagt ekstra flott om du spreier sida vidare på fjesboka og elles blant dine vener og kjente. Det oss unge som er framtida, bli med å gjer ein forskjell!

Trykk her for å svara på undersøkinga, og her for og lesa meir om arbeidet som vert gjort.

 • Teori
 • Teori
 • Leirområdet — Dette er et oversikts bilde over leirområdet på turen
 • Praktisk 2
 • Praktisk2
 • Grupe arbeid
 • Vaskekom
 • DSC 0464
 • RBG — Noenganger er det veldig greit å være leder på tur.

Speiderblogg.no

Følges av 35 medlemmer.

Om oss:
Speiderblogg.no er en speiderblogg som skrives av KFUK-KFUM-speidernes Unge talspersoner. Her på bloggen skriver vi om det daglige speiderlivet rundt omkring i landet og om alt annet som engasjerer oss.

Unge talspersoner er en gruppe aktive og engasjerte speidere i Norges KFUK-KFUM-speidere, plukket ut fra hele landet. Vi er talerør for landets unge speidere, stiller opp når media vil snakke med oss og engasjerer oss i samfunnet. Ta gjerne kontakt med oss gjennom siden her.

Unge talspersoner ble startet opp i 2011 for å utdanne gode ambassadører og talspersoner for KFUK-KFUM-speiderne, og for at fokuset på unge, engasjerte og inkluderene ledere skulle komme tydeligere frem i media og samfunnet forøvrig. Inspirasjonen til prosjektet er hentet fra de britiske og nederlandske speiderforbundene.Mer om sonen

Denne sonen er lukket for nye medlemmer.

Origo Speiderblogg.no er en sone på Origo. Les mer

Nye bilder